pirmdiena

Augusts Sukuts

(1947-2017) 
Ērmaņu muižas atjaunošanas atbalstītājs un iedvesmotājs


Ar savām idejām un pārdrošību parāvi mūs visus līdz. Savulaik Tu izrāvi studentus no lekcijām un devi mums kinofestivālu „Arsenāls“, sava laika fenomenu: kurā visu dienu varēja kā burvju pasaulē ielūkoties aiz Dzelzs Priekškara. Mūsu Atmoda būtu savādāka, ja nebūtu Augusts Sukuts ar domubiedriem un Arsenālu.

Vizionārs Augusts iespēja arī uzbūvēt māju savā ideālajā vietā – pie kalna, kur vēju kustība neielaiž vasaras apstulbinošo svelmi, tikai negants pēkšņs vējš četros(?) pēcpusdienā katru dienu ieradās un saraustīja terases krēslus un visu kas tur atradās – pat šis ir Markesa cienīgs elements. Kaislīgs Bunuela talanta cienītājs, mājas Kinozāles seansi netika izlaisti gandrīz nevienu vakaru – un vienmēr tas bija kāds jaunums no mūsdienām vai pagātnes ko pacietīgi skatīties. Un pēc tam to atcerēties uz gadiem. Jaudīgi un būtiski.

Arī ceļojumos pa Spānijas karaļvalsti – vai Estramadura, vai Basku zeme – vienmēr atradās (īstenībā, Augusta rūpīgi izprojektēti un paredzēti) dārgumi, nepopulāri un atmiņā paliekoši, nozīmīgi.

Augusta pārrunas ar dārznieku Andreasu (šeit Augusts atļāvās alus bundžiņu vīna vietā): – „Andreas, nu neapgriez tos krūmus – tu saki – tā kā visiem – bet tā tu nogriez man visas skaistās tējas krūma ziedus uz ko skatīties“. (UP red.)

Augusts Sukuts un pianists Edgars Tomševics Ērmaņu muižā 2016. g. 14. maijā. Foto (c) Atis Prauliņš
Augusts Sukuts Ērmaņu muižā 2016. g. 14. maijā. Foto (c) Atis Prauliņš

Augusta Sukuta sapņu māja Katalonijā, Spānijas karaļvalstī
Denia

Ceļā. Klostera ieeja.

Augusts Sukuts, Inga Prauliņa. Radošas sarunas.
Extramadura? (c) 2014 Inga Prauliņa

Augustam Sukutam par godu 2016. g. pie Ērmaņu muižas tika iestādīts Amūras korķkoks Phellodendron amurense - atmiņās par Estramaduras brauciena korķozolu birzīm un vīna vakariem.

https://lv.wikipedia.org/wiki/Augusts_Sukuts


Augustam bija liels sapnis - atjaunot Ērmaņu muižā zudušās ērģeles. Mēs to kādreiz izdarīsim. Un veltīsim arī mūziku mūsu lielam iedvesmotājam Rīgā, Ķeipenē, Ērmaņu muižā.



Inga Prauliņa. Eizenšteina stacija Ķeipenē. 2014.
Ķeipene. Torii. Eizenšteins. Foto (c) 2014 Inga Prauliņa













Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru